"Лікар лікує, а природа зцілює"
🌿 Україна має унікальне географічне положення з винятковою різноманітністю флори та багатством лікарських рослин. Природна краса України налічує понад 5 тисяч видів, з яких понад тисячу мають цілющі властивості, що використовуються в народній медицині, а близько 250-ти визнані й офіційною. Тож навіть взимку є сенс зазирнути до цієї природної скарбниці і зібрати зимові "подарунки" для власного оздоровлення.
✅ Грудень може неабияк порадувати знавців фітотерапії. У цей час збір лікарської сировини зосереджується переважно на тих рослинах, які набувають максимальної сили саме взимку – після перших морозів.
Головна ягода грудня – це калина. Її збирають саме зараз, бо після промерзання зникає надмірна гіркота, а ягоди стають солодшими. Збирають грона ягід цілими. Кожна маленька ягідка – це справжня скринька з вітамінами. У калині багато заліза, аскорбінової кислоти, вітаміну А і Е. Завдяки такому багатому складу калина допомагає організму швидко відновлювати тонус, успішно бореться з міжсезонними застудами, зберігає еластичність судин, нормалізує підвищений артеріальний тиск та сприятливо впливає на загальне здоров'я серця. Під силу цій зимовій красуні також впоратися з нервовими розладами та дати бій шкідливим бактеріям і грибкам.
Грудень - ідеальний час для збору червоної горобини. Її ягоди теж містять багато гірких речовин. Мороз руйнує ці речовини, роблячи плоди менш гіркими і приємнішими на смак для вживання у свіжому вигляді. Червона горобина насамперед чудовий полівітамінний засіб: дуже багата на вітамін С, каротин (провітамін А) та вітамін Р. Навіть офіційна медицина вважає горобину деревом здоров'я. Вона ефективна при хворобах жовчних шляхів і зміцнює стінки судин. Плоди горобини допомагають при лікуванні деяких хвороб серця, печінки, зниженої кислотності шлункового соку, дизентерії.
Серед цілющих зимових подарунків - і шипшина. Мерзла шипшина, яку збирають у грудні або пізніше, все ще залишається цінним джерелом корисних речовин. Навіть після морозів шипшина – одне із найкращих природних джерел вітаміну С серед усіх зимових продуктів, значно випереджаючи цитрусові. Мороз діє на ягоди шипшини подібно до ягід калини, нейтралізуючи терпкість і надаючи приємного солодкого смаку. Настій із мерзлої шипшини зберігає всі свої відомі властивості: імуностимулюючу, загальнозміцнюючу, сечогінну та антисколеротичну.
🌲 Лікувальний зимовий "букет" доповнює хвоя сосни і ялини. Вічнозелені дерева, які у багатьох асоціюються переважно з новорічними святами, здатні принести й неабияку користь організму. Найкращою вважається саме зимова хвоя (з листопада по березень), коли концентрація ефірних олій та вітаміну С максимальна. Збирайте тільки свіжі, яскраво-зелені голки без пошкоджень та слідів іржі. Не обривайте занадто багато гілок з одного дерева, щоб не нашкодити йому. Обрізайте лише кінчики молодих гілок. З зимової хвої готують відвари, настої, інгаляції, ванни та мазі, які застосовують для лікування дихальної і нервової систем, шкірних захворювань та зміцнення імунітету.
🍵 Хвойний вітамінний напій : 2 ст.ложки подрібненої хвої сосни чи ялини залити 1 склянкою окропу. За бажанням додати 0.5 чайної ложки лимонного соку (покращує засвоєння вітаміну С) та меду або кленового сиропу.
💮 Завершуючи цей рік, хочемо побажати: нехай цілющі скарби природи радують вас щодня, даруючи силу душевну і фізичну. Нехай Новий рік принесе вам оновлення і здоров'я, буде сповнений гармонії і добра. Щасливих свят!









Немає коментарів:
Дописати коментар