четвер, 16 жовтня 2025 р.

16 жовтня –Всесвітній день здорового харчування

 


    Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.

Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливим кроком до зміцнення зв’язку між членами родини.  Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

 Давайте пригадаємо, що таке здорова тарілка і для чого вона нам потрібна.

  Тарілка здорового харчування – це концепція, розроблена експертами Гарвардського Університету, яка допомагає урізноманітнити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим. Вона слугує наочною ілюстрацією того, яким має бути споживання їжі, щоби вміст і співвідношення основних поживних речовин були максимально збалансовані.

Половина тарілки — овочі, фрукти та ягоди на ваш смак. Головне, щоб вони були різні, бо розмаїття кольорів на тарілці означає розмаїття корисних речовин.

Овочі, фрукти та ягоди багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти і клітковину, що сприяє підтримці імунної системи, покращенню травлення та загальному самопочуттю. Спробуйте додавати до кожного пройому їжі не менше двох видів овочів або фруктів.

До речі, картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці» через великий вміст вуглеводів.

Чверть тарілки — складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і білий хліб).


Складні вуглеводи засвоюються повільніше, ніж прості (цукерки, печиво та газованки), і забезпечують нас енергією на довгий час без шкідливих перепадів рівня глюкози.

Цільнозернові продукти є чудовим джерелом клітковини, що підтримує здорову роботу шлунково-кишкового тракту та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Вони також забезпечують енергією на довгий час.

Чверть тарілки — білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами.

Білки необхідні для росту й відновлення тканин, підтримки м’язової маси й забезпечення тривалого відчуття ситості. Вживання різних білкових продуктів забезпечить різноманіття амінокислот та інших корисних речовин.

Обмежте вживання червоного м’яса та уникайте перероблених м’ясних продуктів (шинки, ковбаси).

Додавайте до їжі здорові рослинні жири. Вживайте в помірній кількості такі олії: оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна, арахісова — готуйте на них і заправляйте ними салати. Також додавайте до тарілки авокадо, горіхи й насіння.

Ці продукти містять корисні мононенасичені й поліненасичені жири, які підтримують здоров’я серця, мозку та шкіри. Вони також можуть допомогти зменшити запальні процеси в організмі.

Не забувайте про молочні та кисломолочні продукти без додавання цукру і з низьким вмістом жиру.


Молоко, йогурт, кефір, ряжанка — найкраще джерело кальцію для міцних кісткок та здорових зубів. Вживання вершкового масла краще звести до мінімуму, щоб зменшити споживання насичених жирів, які можуть негативно вплинути на роботу серцево-судинної системи.

Пийте водуПідтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування.


Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.

Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.

Здорова тарілка допомагає легко контролювати розмір і якість порцій, забезпечує різноманіття в раціоні й робить здорове харчування простим і доступним. Пам’ятайте, що кожнен прийом їжі — це можливість зробити здоровий вибір і покращити своє самопочуття. 

 Для користувачів бібліотеки   фахівці відділу наукової медичної літератури Волинської ОУНБ  імені Олени Пчілки підготували добірку книг на тему здорового харчування.


Література:

Безпека харчування: сучасні проблеми  : посібник / укл. А.В. Бабюк,. Чернівці : Книги ХХІ, 2005. 456 с.

Вісловух А. М.      Безпека харчування як основа безпечної життєдіяльності людини. / А. М. Вісловух. – Київ : Ліра-К, 2018. – 250 с.

Вплив харчування на здоров'я людини : підручник / ред. М.М. Радько. Чернівці : Книги ХХІ, 2006. - 500 с.

Лемещук, А. П.   Сильний дух здорове тіло!: Шлях : (поради з народної медицини) / А. П. Лемещук. Луцьк : Твердиня, 2005. 208 с.

Майхрич Я. І.   Сучасні їжа, побутова хімія, ліки, реклама. Шлях до здоров'я  / Я. І. Майхрич. Львів : Майхрич Я. І., 2014. 299 с.

Сірз В.      Ваша дитина і ви. Здорове харчування для всієї родини  : пер. з англ. / В. Сірз, М. Сірз. Київ : КМ Publishing, 2012. 512 с. : іл.

Тележенко, Л. М. Здорове харчування : практичні рекомендації : монографія / Л. М. Тележенко, Н. А. Дзюба, М. А. Кашкано. Херсон : Олді-плюс, 2018. 197 с.

 

 

Про нас

 

·       


Немає коментарів:

Дописати коментар